ROOIBOS neboli čajovníkovec kapský je rostlina původem v západokapské části Jižní Afriky. Předmětem použití je nať. Droga obsahuje kvalitní třísloviny a velké množství stopových prvků a minerálů - železo, měď, zinek, hořčík , mangan, draslík, vápník a další. Dále se v ní nachází látka zvláštní chemické povahy, zvaná aspalathin, flavonoidy, organické kyseliny a také vitamin C. Droga má především uklidňující účinek, zlepšuje stav cév, celkově posiluje a zvyšuje výkonnost imunitního systému. Podávání tohoto čaje má velký význam pro osoby, které si kontrolují svou hmotnost. Rostlina má totiž močopudný účinek a vliv na lepší spalování tuků a ovlivňuje centra hladu v mozku, čímž oddaluje vznik pocitu hladu. Proto tvoří ideální dietní nápoj. Rooibos neobsahuje kofein ani jeho deriváty, a přesto má povzbuzující účinky. Je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy. Tento čaj mohou pít osoby s onemocněním srdce a cév, lidé trpící na vysoký krevní tlak a zvýšený obsah cukru v krvi, nebo také na žaludeční potíže. Léčí ekzémy a podráždění kůže. Je vhodný proti nespavosti, neurózám, pocitu neklidu a stresu a také blahodárně působí při bolestech hlavy. Můžete si z něho připravit lahodný nápoj. Do horkého čaje přidáme cukr a necháme vychladit. Po vychlazení přidáme stejné množství pomerančové šťávy. Pro dospělé si nápoj můžeme vylepšit šampaňským vínem a ledem. Na 4 dcl čaje a stejného množství pomerančové šťávy přidáme 0,75 l sektu. Toto množství postačí na cca 12 sklenic lahodného nápoje.
Použitá literatura: JANČA, Jiří. Herbář léčivých rostlin: 6. díl. 1. vyd. Praha: Eminent, 1998, rooibos. ISBN 80-85876-45-0.